Serie 'Beleggen voor een goed pensioen'

Deel 4: Beleid voor duurzaam beleggen

 

Deel 2 van deze serie ging over de vijf pijlers van het beleggingsbeleid van het Unilever Pensioenfonds. In dit deel gaan wij nader in op de pijler ‘duurzaam beleggen’. Dit wordt soms ook wel ‘(maatschappelijk) verantwoord beleggen’ genoemd.

Het doel van onze beleggingen is in de eerste plaats om – tegen beheersbare risico’s – een goed rendement te behalen, waarmee wij de pensioenen betaalbaar kunnen houden én jaarlijks kunnen verhogen. Daarbij is het voor ons belangrijk dat de bedrijven en overheden waarin wij beleggen geen dingen doen waar wij het niet mee eens kunnen zijn. Wij kijken daarvoor specifiek naar de gebieden 'milieu', 'sociaal beleid' en ‘goed ondernemingsbestuur’, ook wel ‘ESG’ (Environment, Social and Governance) genoemd.

Beleggingsovertuiging
Wij geloven in duurzaam beleggen, vanwege de positieve impact op bijvoorbeeld milieu en de mogelijkheid om bij te dragen aan het beperken van de gevolgen van klimaatverandering. Duurzaamheid en rendement zien wij overigens niet los van elkaar: wij zijn ervan overtuigd dat rekening houden met duurzaamheid op de lange termijn leidt tot betere financiële resultaten én lagere risico’s. Bovendien mag een pensioenfonds zich niet uitsluitend richten op duurzaam beleggen, risico’s of rendement: die drie zaken gaan samen.

Doelen
Al onze beleggingen voldoen (minimaal) aan de vijf algemene duurzaamheidsdoelen die gelden voor alle pensioenfondsen die aan duurzaam beleggen doen. Dat zijn:

  1. Respecteren van mensenrechten, zoals het recht op leven en vrijheid, op meningsuiting, op godsdienstvrijheid en op eten, werk & onderwijs;
  2. Respecteren van arbeidsrechten, zoals vrijheid van vereniging en het verbod op gedwongen arbeid, kinderarbeid en werk gerelateerde discriminatie op basis van o.a. etniciteit en gender;
  3. Tegengaan van omkoping en corruptie, zoals afpersing, fraude en witwassen;
  4. Voorkomen van betrokkenheid bij controversiële wapens, zoals biologische en chemische wapens, landmijnen, clustermunitie en atoomwapens;
  5. Respecteren van normen van goed ondernemingsbestuur, zoals juiste omgang met stemrechten, inrichting en gedrag van het management en beloningsbeleid.

Deze vijf algemene doelen vullen wij aan met drie doelen die we specifiek voor ons fonds hebben geselecteerd. Voortgekomen uit periodiek onderzoek onder onze deelnemers zijn dit:

  1. Beschermen van milieu & klimaat;
  2. Zorgen voor duurzame voedselvoorziening;
  3. Verbeteren van gezondheid & hygiëne.

Op het terrein van duurzaam beleggen zoeken wij ook contact met andere pensioenfondsen en partijen die hier kennis van en ervaring mee hebben. Zo leren wij van elkaar en kunnen wij de invulling van deze doelen naar een hoger plan tillen. Ook kijken we in 2023 bijvoorbeeld naar de mogelijkheden om de doelen uit te breiden met het thema ‘biodiversiteit’.

Codes, verdragen en andere (inter)nationale afspraken
Bovenop het nastreven van onze acht bovengenoemde doelen, committeren wij ons ook aan verschillende nationale en internationale afspraken die veelal zijn vastgelegd in codes en verdragen.

Een belangrijk voorbeeld is het Klimaatcommitment, waaraan wij ons in 2019 samen met ruim vijftig andere Nederlandse financiële instellingen hebben verbonden. Het hoofddoel hiervan is leveren van een bijdrage aan het behalen van de doelstellingen van het Akkoord van Parijs en het Nederlandse Klimaatakkoord. Beide akkoorden hebben o.a. als doelstelling om de uitstoot van gassen als CO2 te verminderen.

In ons actieplan hebben wij beschreven hoe we invulling geven aan de afspraken uit het Klimaatcommitment. Bovendien publiceren wij jaarlijks de CO2-uitstoot van een aanzienlijk deel van onze beleggingen.

Informatie over overige (inter)nationale afspraken binnen de financiële sector met betrekking tot duurzaamheid vindt u elders op deze website, onder Beleggen > Duurzaam beleggen > Codes, verdragen en standaarden.

Deelnemers steunen beleid
Uit ons Risicobereidheids- & ESG-onderzoek uit 2020 blijkt dat een ruime meerderheid van onze deelnemers en pensioengerechtigden duurzaam beleggen ook belangrijk vindt. Zo verklaarde een deelnemer aan dat onderzoek:

“Door gebruik te maken van de mogelijkheid om beleid van bedrijven te beïnvloeden wordt niet alleen gewerkt aan mijn financiële pensioen maar kan er ook voor gezorgd worden dat de wereld ook nog een prettige plaats is om met pensioen te gaan.”

Soortgelijke onderzoeken blijven wij periodiek uitvoeren, zodat onze doelen steeds aansluiten bij de ideeën die onze deelnemers daarover hebben. Ook kijken wij naar de initiatieven van Unilever op dit vlak en naar ontwikkelingen wereldwijd.

Meer weten?
In ons duurzaamheidsplan leggen wij onder andere uit waarom wij duurzaam beleggen zo belangrijk vinden en hoe wij dat doen. Ook bevat het plan concrete acties voor de periode 2021 – 2023.

Tot zover deel 4, over ons Beleid voor duurzaam beleggen.
In de volgende eService lees je hoe wij dit beleid in de praktijk brengen.


Terug- en vooruitblik op deze serie ‘Beleggen voor een goed pensioen’
Deel 1: Waarom wij beleggen (oktober 2022)
Deel 2: Hoe wij beleggen (november 2022)
Deel 3: Beleggen in de praktijk (januari 2023)
Deel 4: Beleid voor duurzaam beleggen (deze editie)
Deel 5: Duurzaam beleggen in de praktijk (zomer 2023)

Deel 6: Beleggen nu vs. beleggen in het nieuwe stelsel (najaar 2023)