Serie 'Beleggen voor een goed pensioen'

Deel 3: Beleggen in de praktijk
 

In de eerste twee delen van deze serie (zie linkjes onderaan) was te lezen waarom en hoe wij beleggen. In deze editie zoomen we in op hoe het beleggen van honderden miljoenen euro’s aan pensioenvermogen in de praktijk werkt.

Om te beginnen: het bestuur van het Unilever Pensioenfonds is verantwoordelijk voor iedere euro aan vermogen en bepaalt daarom het beleggingsbeleid. Een belangrijk deel van dat beleid wordt – apart voor Progress en Forward – bepaald door een periodiek onderzoek dat ‘ALM-studie’ heet (ALM staat voor ‘Asset and Liability Management’, dus beheer van vermogen en verplichtingen).

Duizend scenario’s leiden tot één beleid
In een ALM-studie worden diverse mogelijkheden voor het beleggingsbeleid doorgerekend op basis van de beleggingsovertuigingen van het fonds (zie ook deel 2). Zo krijgen we inzicht in de vermoedelijke toekomstige ontwikkeling van zowel het vermogen als de pensioenverplichtingen, in zo’n duizend verschillende macro-economische scenario's.

Op basis van de uitkomsten kijken wij welk beleggingsbeleid voor ons het meest passend is. Bepalend hierbij is niet alleen de hoogte van het verwachte rendement en daarmee de verwachte jaarlijkse pensioenverhoging (indexatie), maar ook het bijbehorende risico en in hoeverre we dat risico acceptabel vinden.

Dit alles resulteert uiteindelijk in een beleggingsbeleid op hoofdlijnen: hoeveel beleggen we in aandelen, obligaties, hypotheken etc. Deze verdeling van de beleggingen over de verschillende beleggingscategorieën noemen we de ‘strategische verdeling’.

Inspelen op ontwikkelingen
De strategische verdeling is niet in beton gegoten. Na het vaststellen ervan bepalen we namelijk ook een bandbreedte waarbinnen het mogelijk is om in te spelen op marktontwikkelingen. Wanneer bijvoorbeeld de aandelenkoersen flink stijgen, zal de waarde van onze aandelen het percentage volgens de strategische verdeling overschrijden. Door een bepaalde bandbreedte aan te houden, voorkomen we dat we aandelen moeten verkopen op een ongewenst moment.
We hebben dus de mogelijkheid om (in beperkte mate) af te wijken van de ‘strategische verdeling’.

Professionele ondersteuning van Univest
Het feitelijke beleggen doet ons bestuur niet zelf; wij hebben Univest Company als beheerder van ons vermogen aangesteld. Univest, dat deel uitmaakt van Unilever, is beheerder voor alle Unilever-pensioenfondsen wereldwijd en beschikt over een schat aan kennis op het gebied van beleggen. In Nederland, waar het hoofdkantoor van Univest zich bevindt, werken zo’n 25 personen.

In de praktijk zorgt Univest voor het invullen van de strategische verdeling (bijvoorbeeld: in welk soort obligaties gaan we precies beleggen), waarbij ook onze eisen ten aanzien van duurzaam beleggen worden meegenomen (meer hierover in een volgende editie). Daarbij selecteert Univest onderliggende partijen (vermogensbeheerders) die ons vermogen daadwerkelijk investeren en stuurt het deze aan. Hier rapporteert Univest periodiek over.

Deskundigheid binnen het fonds
Al onze bestuursleden beschikken over de nodige deskundigheid op het gebied van beleggen. Een aantal van hen heeft dit bovendien als specifiek kennisgebied. Bij hun aanstelling worden alle bestuursleden hierop door de toezichthouder getoetst.

Als pensioenfonds hebben wij een Risk Controller en een directeur Finance and Risk (tevens bestuurslid) in dienst. Zij houden nauw toezicht op de uitvoering door Univest en rapporteren aan het voltallige bestuur. Daarnaast houdt DNB (De Nederlandsche Bank) op haar beurt toezicht op (onder andere de beleggingen van) het Unilever Pensioenfonds.

Verder worden wij over de strategie geadviseerd door onze Beleggingsadviescommissie. Deze bestaat uit drie bestuursleden van het Unilever Pensioenfonds en drie externe adviseurs (van wie één persoon werkzaam is bij Unilever).

Tot slot hebben ook de deelnemers een stem: pensioenfondsen zijn verplicht om periodiek de risicohouding van deelnemers te onderzoeken en de resultaten mee te wegen in het beleid. Zo’n onderzoek hebben wij recent in 2022 en 2020 gedaan.

Goed om te weten: bij de uitvoering van het beleggingsbeleid wordt iedere vorm van belangenverstrengeling vermeden. De bestuursleden en de medewerkers van het Unilever Pensioenfonds en van Univest ondertekenen hiervoor jaarlijks een gedragscode.

Meer weten?
Het bestuur van het Unilever Pensioenfonds heeft de uitgangspunten voor het beleggingsbeleid vastgelegd in de Verklaring beleggingsbeginselen. Hierin kun je meer lezen over onder meer de uitvoering van het beleggingsbeleid.
 

Tot zover Beleggen in de praktijk.
In de volgende eService lees je meer over hoe beleggen in het aankomende nieuwe pensioenstelsel werkt.
 

Terug- en vooruitblik op deze serie ‘Beleggen voor een goed pensioen’
Deel 1: Waarom wij beleggen (oktober 2022)
Deel 2: Hoe wij beleggen (november 2022)
Deel 3: Beleggen in de praktijk (deze editie)
Deel 4: Beleid voor duurzaam beleggen (mei 2023)
Deel 5: Duurzaam beleggen in de praktijk (zomer 2023)

Deel 6: Beleggen nu vs. beleggen in het nieuwe stelsel (najaar 2023)