Pensioenhoogte variëren

reglement

U kunt een overbruggingspensioen inkopen totdat uw AOW ingaat. Wilt u (daarnaast) beginnen met een hoger of juist een lager pensioen? Beide keuzes kunt u vlak voor uw daadwerkelijke pensionering maken.

Als u eerder met pensioen gaat, ontvangt u nog geen AOW. Dan is uw pensioen tot uw AOW-ingangsdatum een stuk lager. Om dit financieel te overbruggen kunt u ervoor kiezen om een overbruggingspensioen in te kopen. Dit loopt tot de eerste dag van de maand waarin uw AOW ingaat. Hierdoor levert u een stukje pensioen in vanaf de AOW-leeftijd (dus pensioen wordt dan lager) in ruil voor een hoger pensioen tot de AOW-leeftijd. U kunt kiezen uit een overbruggingspensioen van 50, 75 of 100% van de maximale AOW.

Verder kunt u de keuze maken om eerst een paar jaar een hoger ouderdomspensioen te ontvangen, en daarna een lager ouderdomspensioen - of juist andersom. 

Let op: dit zijn eenmalige keuzes die u pas bij pensionering hoeft te maken! Als u hier eenmaal voor gekozen hebt kan het niet meer ongedaan worden gemaakt. Kijk voor meer informatie in onze brochure Met Pensioen. De bedragen van het pensioen na gebruikmaking van de diverse ruilmogelijkheden ziet u in onze pensioenplanner.

> Terug naar laag 1