Forward-pensioen gaat wijzigen

Eind mei heeft – na de Tweede Kamer – ook de Eerste Kamer ingestemd met de nieuwe Pensioenwet. Daarmee krijgt Nederland definitief een nieuw pensioenstelsel en gaat de manier waarop je pensioen opbouwt veranderen. Bovendien gaat het Forward-pensioen dat je inmiddels hebt opgebouwd en zelfs de Forward-pensioenen die al zijn ingegaan hoogstwaarschijnlijk over naar een nieuwe regeling. Dit laatste wordt ‘invaren’ genoemd.

Sociale partners aan zet
Unilever en de vakbonden moeten uiterlijk 1 januari 2025 overeenstemming bereiken over hoe de nieuwe regeling eruit komt te zien en wat er met de reeds opgebouwde pensioenen gebeurt. Hierna zal het Unilever Pensioenfonds eerst onderzoeken of de overeengekomen regeling uitvoerbaar is én evenwichtig uitwerkt voor alle groepen deelnemers. Het Verantwoordingsorgaan van Forward brengt hierover advies uit.

Na een positieve conclusie gaan wij de nieuwe regeling doorvoeren in onze administratiesystemen en communicatie. Dit traject moet volgens de nieuwe wet uiterlijk 1 januari 2028 zijn afgerond. Dit lijkt nog ver weg, maar er moet vanwege de ingrijpende wijzigingen veel gebeuren. Daarom zijn we vooruitlopend op het akkoord tussen sociale partners al bezig met de voorbereidingen.  

Wat verandert er, en wat blijft hetzelfde?
In onze huidige regeling bouw je, op basis van je salaris, ieder jaar een bepaald bedrag aan pensioen op. In het nieuwe stelsel staat de in te leggen premie (door werkgever en werknemer) vast, maar de pensioenuitkomst niet. Je krijgt in het nieuwe stelsel een persoonlijke pensioenpot waarin die premie terecht komt. De hoogte van je pensioen hangt dan voor een groot deel af van beleggingsresultaten. Doordat pensioenfondsen straks minder reserves hoeven aan te houden, worden pensioenen daarbij sneller verhoogd als het economisch meezit, maar ook eerder verlaagd als het economisch tegenzit. Slechte beleggingsresultaten mogen wel over meerdere jaren “uitgesmeerd” worden. Dit voorkomt dat (bijna) gepensioneerden met flinke verlagingen te maken krijgen.

Belangrijke voordelen als het samen delen van risico’s tussen deelnemers én de voordelen van collectief beleggen blijven bestaan

Naar verwachting zal Progress - het andere onderdeel van het Unilever Pensioenfonds - onder het huidige stelsel blijven.