Resultaten impact-beleggen 2022

Op dit moment zit ruim 3% van het vermogen van Progress en 2% van dat van Forward in zogenoemde ‘impact-beleggingen’. Wij houden in onze beleggingsportefeuilles al nadrukkelijk rekening met duurzaamheid. Met impact-beleggingen gaan wij nog een stapje verder.

De bedoeling van impact-beleggen is om doelgericht positieve veranderingen in de wereld tot stand te brengen. Wij doen deze beleggingen via twee Univest Sustainability Funds (USF’s), die exclusief zijn opgericht voor Unilever-pensioenfondsen wereldwijd. Deze USF’s beleggen in niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen, die vervolgens investeren in specifiek duurzame ondernemingen. Om deze ondernemingen voldoende kans te geven om daadwerkelijk impact te realiseren, gaan wij deze beleggingen aan voor een langere termijn.

Duurzame doelen
Met onze impact-beleggingen richten wij ons sinds 2018 op drie specifieke ‘thematische doelen’ die onze deelnemers (volgens onderzoek uit 2020) belangrijk vinden, namelijk:

  • klimaat & milieu
  • duurzame voedselvoorziening
  • gezondheid & hygiëne

Het aantal ondernemingen waarin wij op deze manier beleggen is in 2022 gegroeid van 180 naar 240. Wij streven naar uitbreiding op dit gebied en naar verwachting in 2024 wordt daartoe een derde USF opgericht.

‘Real world impact’ in 2022
De impact-beleggingen van het Unilever Pensioenfonds hebben in 2022 onder meer het volgende opgeleverd:

Bespaarde netto CO2-uitstoot:

32.306 ton

Duurzaam verbouwde grond:

150 hectare

Bereikte patiënten:  

55.527

De totale besparing van ruim 32.000 ton CO2 staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 4.000 huishoudens. Hiermee is bovendien bijna 4.000 ton méér aan CO2 bespaard dan in het jaar ervoor.
De duurzaam verbouwde grond is vorig jaar toegenomen met ruim 60 hectare.
Het aantal bereikte patiënten is in 2022 verdubbeld ten opzichte van 2021.

Voorbeelden van impact-beleggingen
Hierna volgen enkele voorbeelden van de onderliggende ondernemingen in de USF’s, die bijdragen aan onze doelstellingen:


Villaggio Amico
Deze zorginstelling in Gerenzano (Italië) biedt poliklinische diensten en een verpleeghuis voor met name ouderen met de ziekte van Alzheimer. Daarnaast biedt het de inwoners van het stadje onder meer fysiotherapie, een polikliniek, een conferentiecentrum en een kleuterschool. De faciliteit biedt in totaal 144 bedden. In 2022 is een grote zonnepaneleninstallatie gerealiseerd.
 


Yumi Dates
Exploiteert op biologische wijze meer dan 310.000 volgroeide dadelpalmen in Arizona en Californië. De (door een overvloed aan zon) hoogwaardige Medjool-dadels worden voornamelijk met de hand geoogst om mechanische processen te verminderen. Door gebruik van microjet-irrigatie wordt watergebruik beperkt.

A group of people posing for a photoDescription automatically generated


Velsera
Is een platform van toonaangevende bedrijven op het gebied van digitale gezondheidszorg en biotechnologie. Patiëntresultaten verbeteren en zorgkosten dalen door een continue stroom van kennis tussen onderzoekers, wetenschappers en zorgleveranciers.

 

November 2023