"Nederlandse pensioenstelsel beste ter wereld"

Nederland staat op de eerste plaats in de jaarlijkse Global Pension Index van het internationale adviesbureau Mercer. In de ranglijst van pensioenstelsels van 39 landen is de totale score van Nederland licht gestegen ten opzichte van 2019.

Nederland is iets verder uitgelopen op Denemarken, dat wederom op de tweede plaats staat. Israël heeft Australië ingehaald en staat dit jaar op plaats drie. Nederland en Denemarken zijn de enige landen die een zogenoemde A-status krijgen.

José Meijer, voorzitter a.i. van de Pensioenfederatie (koepel van Nederlandse pensioenfondsen): “We hebben in Nederland een constante focus op waar ons pensioenstelsel beter kan en wat er anders moet. Dat bepaalt hoe we over pensioen praten, en dat is logisch. Veel mensen ervaren dat de hoogte van hun pensioen niet is gestegen en dat de vooruitzichten over het uiteindelijke bedrag minder zeker zijn dan vroeger. Maar het is ook goed om af en toe uit te zoomen en te zien hoe Nederland het doet vergeleken met andere landen. Het is fijn om te zien dat we vooruit zijn gegaan. De combinatie van AOW met het aanvullend pensioen is altijd een sterk punt, evenals het feit dat veel werkenden verplicht pensioen opbouwen. Dat houden we vast, ook in het nieuwe stelsel.”

Toereikendheid, duurzaamheid en integriteit
Sterke punten van het Nederlandse stelsel zijn volgens Mercer “de hoogte van pensioen ten opzichte van het salaris” en “het grote vermogen dat klaarstaat voor komende generaties gepensioneerden”. De verbeterpunten liggen volgens het onderzoek in het verhogen van de arbeidsparticipatie van ouderen omdat de levensverwachting toeneemt, en lagere schulden en meer spaargeld op het niveau van huishoudens.

In de vergelijking wordt getoetst op toereikendheid, duurzaamheid en integriteit van de pensioenstelsels.