Interview Folkert van Dam

Jongste lid Verantwoordingsorgaan Forward ooit
 

Na zijn bachelor Internationale bedrijfskunde te Nijmegen en een master in Business & HR* te Birmingham heeft de Utrechter al veel verschillende functies binnen Unilever gehad.

En nu is Folkert van Dam met zijn 27 jaar het jongste VO-lid bij het Unilever Pensioenfonds ooit.

Het is nu niet zo dat ik overloop van enthousiasme voor het onderwerp ‘pensioen’, maar ik wéét dat het heel belangrijk is.

Vertel eens, hoe ziet jouw loopbaan binnen Unilever er tot nu toe uit?
Ruim vijf jaar geleden ben ik als trainee gestart in UFLP (red. Unilever Future Leaders Programme, intern opleidingsprogramma voor net-afgestudeerden). In de eerste drie jaar heb ik daarin vier verschillende rollen gehad: ik begon als algemeen HR-adviseur, waarbij ik een jaar lang onder andere voor het pensioenfonds de HR-ondersteuning leverde. En die drie jaar rondde ik af tijdens de corona-pandemie, met het – vanuit Nederland, dus virtueel – ondersteunen van de Belgische marketingorganisatie, samen met het Belgisch HR-team.

Toen was UFLP dus afgelopen. Wat was jouw volgende stap?
In 2021 ben ik naar De Vegetarische Slager gegaan. Deels in Breda en deels in Rotterdam heb ik ondersteuning gedaan op HR-vlak voor de global supply chain en de fabriek. Ook heb ik me daar gefocust op opleiding en ontwikkeling. En per 1 maart zit ik in het transformation office van Unilever; een soort strategisch consulting team. Daar houd ik me bezig met ontwerp van en advies over de inrichting van de organisatie.

Nu ben je het jongste VO-lid bij Forward ooit. Hoe is dat zo gekomen?
In de tijd dat ik voor het pensioenfonds de HR-ondersteuning deed, heb ik een aantal informatie- en educatiesessies gevolgd. Daardoor was ik in beeld toen er een nieuw persoon voor het VO werd gezocht en ben ik benaderd. Ik was toen op een punt om me in iets anders te gaan verdiepen dan ik al ken, dus ik stond daar wel voor open. Het is een onderwerp dat veel mensen van mijn leeftijd niet heel erg aanspreekt en daarom lijkt het me juist belangrijk als er wél iemand bij zit van mijn leeftijd. “En here we are.

Wat heb je deze eerste maanden zoal gedaan?
We hebben introductiegesprekken gehad en hebben de aandachtsgebieden per persoon vastgesteld. Voor mij is dat ‘communicatie’. Interessant omdat er veel gebeurt op het gebied van digitalisering, en het lijkt me goed voor de balans om de jongere garde op dat gebied te vertegenwoordigen. En verder focus ik me op het stukje opleiding, ook van VO-leden, want ik ben de grootste leek die ertussen zit. Soms is een frisse blik goed, maar vaak is genoeg verstand van zaken nodig om iets te kunnen bijdragen. Binnenkort gaan daarom diverse educatiesessies van start.

Wat heb je voor eerste indruk gekregen?
Heel positief, want je zit met een groep mensen die écht verstand van zaken en passie voor het onderwerp heeft. Maar dat maakt het voor iemand die wat minder pensioenkennis heeft soms ook lastig om erin te stappen. Dus nu is het voor mij nog aftasten of mijn inbreng toegevoegde waarde heeft. Maar de eerste kennismaking was top en vooral ook heel leuk om gepensioneerden te spreken die ooit bij Unilever zaten en kunnen reflecteren op hoe het toen was.

Wat zou je willen bereiken met deze functie?
Misschien een beetje selfish, maar ik zou op persoonlijk vlak wat meer van het onderwerp willen begrijpen. En het is mijn doel om de stem van de jongeren te vertegenwoordigen, die normaal misschien wat minder gehoord wordt. Bij hen spelen toch weer specifieke andere onderwerpen, die ik in mijn achterhoofd houd, zoals over tijdelijk werken in het buitenland.

Lukt het jou om andere jongeren geïnteresseerd in pensioen te krijgen?
Pensioen blijft natuurlijk een heel belangrijke, bijna onzichtbare arbeidsvoorwaarde, die een rol kan spelen in het aannemen en aan boord houden van mensen. Maar toch merk ik dat mensen meer geïnteresseerd zijn in ‘wat heb ik morgen op mijn bankrekening?’ en niet in wat ze over 40 jaar krijgen. Dus dat blijft lastig. Maar ik probeer wel regelmatig mensen te activeren om kleine, gemakkelijke acties te ondernemen, zoals aanmelden voor digitale post.

Denk je dat het nieuwe pensioenstelsel mensen meer betrokken zal krijgen?
Dat is een interessant punt, want om mij heen hoor ik daar dus niemand over. Terwijl het grote impact heeft en het een van de grootste wetswijzigingen is in lange tijd.

Wat maakt het onderwerp ‘pensioen’ voor jou dan toch interessant?
Ik denk dat het een beetje toeval is vanwege mijn eerste rol en omdat ik de mensen achter het fonds een beetje ken. Dus – eerlijk gezegd – ik moet me er wel een beetje toe zetten om stukken te gaan lezen, maar ik wéét dat het belangrijk is en dus wil ik het beetje impact dat ik kán leveren ook echt leveren. En ik ben gewoon heel nieuwsgierig wat er gaat komen nu er zoveel te veranderen staat.

Heb je naast werk nog tijd voor hobby’s?
Waar ik het meeste energie van krijg is met lekker weer met vrienden op het terras zitten. Verder doe ik tegenwoordig – sinds corona – aan golf, maar ik zit ook graag met een boek op de bank. En ik probeer regelmatig op vakantie te gaan, binnenkort naar Portugal, al lukt dat niet altijd even goed vanwege tijdgebrek.

Wil je nog iets meegeven aan onze lezers?
Dan richt ik me graag tot “mijn groep” (red. de HR-collega’s): als je nieuwe starters meteen al goed kunt helpen met de juiste informatie over pensioen, dan krijg je ook op een wat meer natuurlijke wijze een groep mensen met interesse in dit belangrijke onderwerp. Daar kunnen we allemaal ons steentje aan bijdragen!


*HR = Human Resources, ofwel ‘personeelsbeleid’