Geen pensioenakkoord, wel andere nieuwe ontwikkelingen

Na berichten in diverse media leek het er in juni even op dat ­– na een jarenlang proces ­– een akkoord was bereikt over de hervorming van het pensioenstelsel. Dat bleek al snel niet het geval te zijn.

Hoewel er dus nog geen pensioenakkoord is, staat de pensioenwereld niet stil. Los van het akkoord wordt namelijk voortdurend nieuwe wet- en regelgeving ontwikkeld waar pensioenuitvoerders (pensioenfondsen en pensioenverzekeringsmaatschappijen) vaak meteen al mee aan de slag moeten. We noemen twee ingrijpende ontwikkelingen.

Pensioen in 3 scenario’s

Een aantal jaar gelden is in de Pensioenwet vastgelegd dat pensioenuitvoerders richting hun deelnemers en pensioengerechtigden over de hoogte van het (te bereiken) pensioen moeten gaan communiceren in drie scenario’s: een optimistisch, een pessimistisch en een verwacht scenario. Het blijkt behoorlijk complex om hier invulling aan te geven en de rekenmethodiek is dan ook pas een paar maanden geleden bekend geworden.

De drie scenario’s moeten vanaf 2019 worden opgenomen op het digitale platform MijnPensioenoverzicht.nl en vanaf 2020 ook in het pensioenoverzicht (UPO) dat pensioenuitvoerders jaarlijks verstrekken. De overheid is van mening dat deelnemers en pensioengerechtigden zich er zo meer van bewust worden dat de hoogte van het (te bereiken) pensioen niet vaststaat. Daarnaast zouden zij inzicht krijgen in het effect van inflatie op de koopkracht van hun pensioen.

Kleine pensioenen

Tot dit jaar hadden pensioenuitvoerders het recht om met een eenmalig bedrag sommige pensioenen af te kopen. Het ging dan om de kleine pensioen (minder dan € 474 bruto per jaar) van deelnemers die al twee jaar geen pensioen meer opbouwen bij de betreffende pensioenuitvoerder.

Vanuit de gedachte dat pensioengeld ook echt gebruikt moet worden voor pensioen, is deze afkoop nu niet meer toegestaan. In plaats hiervan treedt per 1 januari 2019 de Wet waardeoverdracht kleine pensioenen in werking. Pensioenuitvoerders krijgen dan het recht om kleine pensioenen automatisch over te dragen naar de nieuwe pensioenuitvoerder van de oud-deelnemer. Daar is geen uitgebreide uitwisseling van gegevens van beide uitvoerders meer voor nodig en ook geen toestemming van de oud-deelnemer.

Het Unilever APF zal van dit recht gebruikmaken. Dat betekent dat onze administratie en communicatie aangepast moeten worden.