Interview Leo Bijland (86) zorgt voor nieuwe proeflezers

In onze nieuwsbrief van september stond een (ingekort) interview met Leo Bijland, die als proeflezer betrokken is bij onze communicatie. Wij deden daarbij een oproep voor nieuwe proeflezers, met een mooi resultaat: drie gepensioneerden zijn ons panel komen versterken.

Wilt u ook proeflezer worden? Dat kan nog steeds!
Meldt u aan via
pensioen.infolijn@unilever.com o.v.v. Proeflezer. We vragen u dan circa 4x per jaar om concept teksten te beoordelen. Ook medewerkers zijn van harte welkom. Deelname is uiteraard geheel vrijblijvend.


Het volledige interview met de heer Bijland:

Leo Bijland (86 jaar) is na 6 jaar VUT is inmiddels 21 jaar met pensioen. Meneer Bijland stopte destijds op zijn 59e met werken, en heeft daar geen moment spijt van gehad.

Wat voor werk deed u voor Unilever?
Ik werkte bij de Unilever Vleesgroep in Oss, in mijn laatste functie als Sales Operations Manager. Hierin ging het vooral om ondersteuning van de buitendienst. Wij werkten met ‘real time order entry’, helemaal nieuw in die tijd. Dit hield in dat we door de klanten werden gebeld of de klanten zelf belden en dit direct in de computer verwerkten. Ook hadden we contact met de fabriek over productieschema’s. En we verzorgden het winkelbeeld; we maakten zelf reclamemateriaal in onze eigen donkere kamer.

Hield u zich in die tijd al met pensioen bezig?
In mijn werk had ik er niet direct mee te maken, ik betaalde alleen pensioenpremie. Maar ik was er wel in geïnteresseerd. Wat is een pensioengrondslag, hoe sta ik ervoor? Dat wist ik allemaal wel.

U bent 27 jaar geleden gestopt met werken. Hoe bevalt dat?
Uitstekend, geweldig! Je moet natuurlijk wel vitaal zijn, dat heb je niet altijd voor het zeggen. Maar met m’n 59 jaar wilde ik niet achter de geraniums gaan zitten. Dus hebben mijn vrouw en ik een caravan gekocht en zijn we 18 jaar door Europa gaan reizen. Onze langste trip was 54 dagen: met een groep zoals in het Omroep Max-programma ‘We zijn er bijna’ maakten we een prachtige cultuurreis door Italië.

Om vitaal te blijven ben ik veel in beweging. Dit jaar liep ik voor de 26e keer de Nijmeegse Vierdaagse. Tegenwoordig loop ik vanwege mijn leeftijd 30 kilometer, maar voorheen altijd 40. En ik tennis een paar keer per week.

Hoe bent u destijds lid geworden van ons proeflezerspanel?
Tja, hoe zat dat ook alweer… Dat is inmiddels een paar jaar geleden. Ik las toen iets ingewikkelds dat zo duidelijk was uitgelegd, dat ik het pensioenfonds een reactie had gestuurd. En toen vroeg men of ik interesse had om lid van het panel te worden. Ik heb me aangemeld en nu word ik ongeveer 4 keer per jaar gevraagd om tekstjes te beoordelen voordat die in bijvoorbeeld in een nieuwsbrief verschijnen. Ik reageer altijd en kijk dan bijvoorbeeld naar begrijpelijkheid, taalgebruik en lengte van de teksten. Over het algemeen reageer ik positief en een enkele keer aanvullend. En als het pensioenfonds besluit mijn opmerkingen niet te verwerken, krijg ik altijd een goede reden waarom daarvoor is gekozen.

Hebt u nog tips voor onze communicatie?
Eigenlijk niet, anders had ik dat al laten weten. Nou ja, misschien het enige waar ik zelf wel eens moeite mee heb: als tekst op een gekleurde achtergrond staat, in kleine of donkere letters. Dat kan ik soms moeilijk lezen. Maar misschien ligt dat aan mij. En met een vergrootglas lukt het gelukkig wel!

Lid worden van het panel: kunt u dat aanbevelen?
Voor de meeste mensen is het genoeg om te weten hoeveel pensioen ze krijgen. Maar ik vind het van groot belang om te weten hoe de vork in de steel zit. Vooral met alle veranderingen de afgelopen jaren. En er zitten nog veel veranderingen aan te komen.

Het valt me op dat ik als panellid de stukken intensiever lees. Anders zou ik het toch sneller wegleggen en niet alles lezen. Maar het is wel belangrijke informatie en ik krijg hierdoor zeker weten meer pensioenkennis!

Er is de afgelopen jaren veel veranderd. Wat vindt u van het pensioen in Nederland?
Ik sta een paar keer per week op de tennisbaan en hoor anderen regelmatig over verlaging van hun pensioen praten. Dan denk ik altijd: bij Unilever zitten we hartstikke goed. Onze pensioenen worden niet gekort en mocht de dekkingsgraad niet voldoende zijn, dan doet Unilever een bijstorting (bij Progress, red.). Niets te klagen dus.


Ook proeflezer worden? Meldt u aan via pensioen.infolijn@unilever.com o.v.v. Proeflezer.