Unilever Pensioenfonds 15e op ranglijst duurzame fondsen

Progress is als 15e geëindigd in de jaarlijkse vergelijking van de 50 grootste Nederlandse pensioenfondsen op duurzaamheid. Forward heeft een te klein belegd vermogen om aan de vergelijking deel te nemen, maar voert hetzelfde duurzaam beleggingsbeleid als Progress.

VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) kent de 50 grootste fondsen jaarlijks scores toe op basis van vier criteria. Ondanks een iets hogere totaalscore dan vorig jaar, betekent de 15e plek voor Progress een daling op de ranglijst van drie plekken. Vergeleken met andere zogenoemde ondernemingspensioenfondsen blijkt ons fonds echter nog steeds een koploper, met alleen de fondsen van PostNL en KPN op een hogere plaats.

Score nader bekeken
Progress scoort relatief hoog op het onderdeel Governance – ofwel ‘goed bestuur’. Dat is cruciaal voor het succesvol uitvoeren van een duurzaam beleggingsbeleid. Duurzaam beleggen staat dan ook op de agenda van elke bestuursvergadering van ons pensioenfonds.

Op het gebied van Accountability scoren we juist relatief laag; dit gaat over concrete en transparante verslaglegging over de strategie en resultaten op het gebied van verantwoord beleggen. Ons bestuur zal hier zeker naar kijken, want het gebruikt de rapportage om te leren op welke punten verdere ontwikkeling mogelijk is. Daarbij is het wel van mening dat ons eigen duurzaamheidsplan 2021-2023 leidend is voor de acties en stappen die het fonds zet.

De andere twee criteria waarop alle pensioenfondsen worden beoordeeld zijn ‘beleid’ en ‘implementatie’ (uitvoering van het beleid). Op deze twee onderdelen hebben we onze prima scores van de afgelopen jaren weten te handhaven.  

Benieuwd naar ons duurzaam beleggingsbeleid? Kijk dan op deze website onder Beleggen > Duurzaam beleggen

Grote fondsen aan kop
ABP, het grootste pensioenfonds van het land, eindigde voor het vierde jaar op rij op één, gevolgd door de andere grootste fondsen (alle bedrijfstakpensioenfonden, namelijk die voor de bouw, de metaal en de zorg). Het valt daarbij op dat de relatieve afstand tussen kleinere en grotere fondsen steeds kleiner wordt.

Duurzaam beleggen normaal
VBDO concludeert dat negen op de tien fondsen diverse duurzaamheidscriteria toepassen op de volledige beleggingsportefeuille. Daarmee is duurzaam beleggen – in een volgens de onderzoekers weliswaar niet-duurzame wereld – normaal geworden in de sector. Nu moet die aanpak nog wel concrete resultaten gaan opleveren, aldus VDBO.

Het doel van de benchmark is het verhogen van bewustzijn over verantwoord beleggen en het stimuleren van duurzame investeringen door pensioenfondsen. Met een totaal belegd vermogen van ongeveer € 1.680 miljard zijn pensioenfondsen een belangrijke speler op de kapitaalmarkt.