Ranglijst duurzame fondsen

Progress terug op 11e plaats

Progress is ­– na een jaar op de 8e plek – terug op de 11e plaats op de VBDO-ranglijst voor verantwoord beleggen. Ook over het jaar 2018 werden weer 50 pensioenfondsen vergeleken en beoordeeld op de thema’s bestuur, beleid, implementatie en verantwoording.

Progress kwam uit op een eindscore van 3,3 op een schaal van nul tot 5; vorig jaar was onze score 3,9. Dit betekent niet dat wij minder duurzaam zijn gaan beleggen. Wél heeft VBDO de lat dit jaar wat hoger gelegd, omdat zij steeds meer ontwikkeling ziet.

Net als voorgaande jaren bleven de grote bedrijfstakpensioenfondsen (zoals het ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn) Progress met hun score voor. Met hun grote vermogens hebben deze fondsen vanzelfsprekend meer mogelijkheden voor verbeteringen op het gebied van duurzaamheid. In de sub-ranking van kleine pensioenfondsen staat Progress echter op de 2e plaats.

Gerard Roest, namens FNV bestuurder van onder andere het Unilever pensioenfonds, is blij met de resultaten: ‘Het mondiale bedrijfsleven moet nog meer rekening gaan houden met mensenrechten, rechten van werknemers en het milieu.’

De benchmark vond dit jaar voor de 13e keer plaats; ABP haalde voor het tweede jaar op rij de hoogste score.

Forward (de andere kring van het Unilever APF) behoort niet tot de 50 grootste pensioenfondsen van Nederland en is daarom niet door VBDO uitgenodigd om mee te doen aan de benchmark.

Over VBDO
VBDO – de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling – vergelijkt jaarlijks de prestaties van het verantwoord beleggingsbeleid van de 50 grootste Nederlandse pensioenfondsen. Deze zijn samen goed voor 92% van het beheerd vermogen van alle Nederlandse pensioenfondsen.

Het doel van de benchmark is het verhogen van bewustzijn over verantwoord beleggen en het stimuleren van duurzame investeringen door pensioenfondsen. Met een totaal belegd vermogen van ruim € 1.230 miljard zijn pensioenfondsen een belangrijke speler op de kapitaalmarkt.