Nederlander steeds later met pensioen

In Nederland gaat momenteel ruim de helft van alle werknemers op of na het bereiken van de 66-jarige leeftijd met pensioen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt de gemiddelde leeftijd van een kersverse gepensioneerde op 65,5 jaar. Dat is een half jaar ouder dan in 2019.

Er is een verschil zichtbaar in opleidingsniveau: hoogopgeleiden stoppen gemiddeld vlak na hun 65e. Laagopgeleiden werken gemiddeld door totdat zij bijna 66 jaar zijn.

In het begin van deze eeuw lag de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers nog rond 61 jaar. Vanaf 2007 is deze geleidelijk steeds verder omhoog gegaan.

Situatie bij Unilever
De AOW-leeftijd ligt momenteel voor alle Nederlanders die vanaf 1 maart 1957 zijn geboren op 67 jaar. Dat is ook de officiële pensioenleeftijd voor Unilever-medewerkers. Voor oud-medewerkers van Unilever die nog een pensioen hebben staan bij ons fonds is die leeftijd 68 jaar. Alle deelnemers kunnen er echter voor kiezen om hun pensioen eerder in te laten gaan. Dat doen de meeste van onze deelnemers ook. Het Unilever-pensioen gaat momenteel gemiddeld in op 64 jaar.

Ook eerder stoppen met werken?
Wat de financiële gevolgen zijn van eerder stoppen met werken, kunnen deelnemers eenvoudig zien in onze onlangs vernieuwde pensioenplanner. Deze is te bereiken via de afbeelding links bovenin Mijn Pensioen (zie ook hieronder). Men kan hier – naast eerdere ingang van het pensioen – onder andere kiezen voor een tijdelijk pensioen, om de periode tot ingang van de AOW-uitkering financieel te overbruggen.