Interview Willy Westerborg

Interview Willy Westerborg, directeur Finance & Risk en uitvoerend bestuurslid:

 

"Risicobeheer zit in mijn dna"


Willy Westerborg (1967) werkt sinds februari dit jaar bij het Unilever APF. Ze is directeur Finance & Risk en daarnaast uitvoerend bestuurslid. We maken kennis met haar en vragen naar haar ervaringen tot nu toe.

Wat deed je voor je bij het pensioenfonds van Unilever kwam werken?

Ik heb bijna 25 jaar bij ABN AMRO gewerkt. De laatste 6 jaar was ik ook bestuurslid van het pensioenfonds van deze bank. Daarnaast zit ik nog in het bestuur van Pensioenfonds Vervoer.

Waarom heb je de overstap naar het Unilever-pensioenfonds gemaakt?

Ik kreeg steeds meer interesse in pensioen en bij het Unilever APF heb ik de mogelijkheid om niet alleen te besturen, maar ook te doen. Ik houd me bezig met de organisatie leiden, strategische zaken, maar ook stukken schrijven, betalingen, noem maar op. Erg leuk, ik voel me als een kind in een snoepwinkel!

Je bent directeur Finance & Risk; is ons pensioengeld bij jou in goede handen?

Zeker, ik ben een echte risk manager, dat zit in mijn dna. Bij ABN AMRO werd ik door collega’s het geweten van de bank genoemd. Ik kijk altijd wat de risico’s zijn en ben me er bewust van dat het gaat om pensioenen waar we goed voor moeten zorgen.

Wat zijn je verantwoordelijkheden bij het APF?

Ik ben verantwoordelijk voor alles wat met financiën en risico te maken heeft. Zo controleer ik bijvoorbeeld of we doen wat we beloven op het gebied van verantwoord beleggen en of dat geen extra risico’s met zich meebrengt. Ik kijk daarbij naar de financiële risico’s, bijvoorbeeld die van de beleggingsportefeuille. Maar ook naar niet-financiële risico’s, zoals risico’s die samenhangen met IT.

Als directielid ben je ook bestuurder. Hoe bevalt dat?

Ik doe dit nog maar kort, maar dit bestuursmodel – met 2 andere directieleden als uitvoerende bestuursleden en 9 niet-uitvoerende bestuursleden – is niet nieuw voor mij. Het ABN AMRO Pensioenfonds heeft eenzelfde soort bestuursmodel. Wat opvalt is dat iedereen heel respectvol met elkaar omgaat en dat de juiste discussies over strategische onderwerpen op tafel komen.

Wat is je indruk na 3 maanden?

Het Unilever APF is een relatief klein fonds, maar professioneel georganiseerd. Het heeft een goede dekkingsgraad en met Unilever een degelijke sponsor achter zich. Verder heb ik fijne collega’s; ik kom zelf niet uit Rotterdam, maar kan de recht-voor-zijn­-raap-mentaliteit wel waarderen.

Wat is jouw grootste uitdaging hier?

Om het geheel goed te begrijpen heb ik wel meer dan 3 maanden nodig, maar ik ben nogal ongeduldig. Verder zijn alle veranderingen die op het fonds afkomen een uitdaging. Er zit een nieuw pensioenstelsel aan te komen, technische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op en we moeten zorgen dat we kostenefficiënt blijven ondanks het afnemend aantal deelnemers.

Dat zijn behoorlijke projecten. Hoe laat je dat los als de werkdag erop zit?

Dan rijd ik naar Heemskerk, waar ik woon met mijn gezin. Ik heb een man, 4 dochters – van wie er nog 2 thuis wonen – en een hond. Verder ben ik dol op koken en ben ik gefascineerd door wijnen. Ik heb al verschillende cursussen gedaan, maar ooit wil ik nog de opleiding tot vinoloog gaan volgen.