Interview Kristian Vleugels

Kristian Vleugels, nieuw bestuurslid namens werknemers:

“Het Unilever APF is een schoolvoorbeeld voor veel andere fondsen”

Op een zonovergoten vrijdagochtend spreken we Kristian Vleugels (1986) bij Unilever op het Weena in Rotterdam. Toen hij vorig jaar de vacature voor een bestuurslid bij het Unilever APF op de portal ‘Inside’ zag, was zijn interesse gewekt.

Vertel eens Kristian, was je meteen enthousiast over de functie?

Ik vond het een interessante vacature, maar ik vond het ook moeilijk om goed te begrijpen wat het inhield. Door gesprekken met Herwin Post en Ruben Baldew (huidig en voormalig bestuurslid van het APF en tevens oud-lijnmanagers van Kristian – red.) groeide mijn interesse. Dat is trouwens typisch voor de hele pensioenwereld: als je je erin verdiept dan wordt het echt interessant en snap je de impact ervan. Het is zo wezenlijk, het gaat over het dagelijks brood van veel mensen. Een enorme verantwoordelijkheid dus om dit goed in te richten en daar een bijdrage aan te leveren.

Wat draag jij als jongere specifiek bij in het bestuur?

Hoewel ik minder ervaren ben, denk ik dat ik vanuit mijn eigen inzicht en belevingswereld voor een ander perspectief zorg. Zo zorgen we ervoor dat de belangen van iedereen vertegenwoordigd zijn. Wat ik ook mooi vind: de mensen met wie ik bij wijze van spreken binnen Unilever ben opgegroeid vinden pensioen ineens interessant als ík ze erover vertel. Superleuk om daar met hen over te praten, al zeggen ze ook wel eens “daar komt ie weer met z’n pensioenverhalen”.

Je bent onlangs officieel benoemd als bestuurslid, maar hebt voor die tijd als aspirant-lid al een aantal bestuursvergaderingen bijgewoond. Wat is je daarin opgevallen?

Vooral de ervaring en het grote enthousiasme van de andere bestuursleden. Ze hebben passie voor de zaak en willen een wezenlijke bijdrage leveren. Ik ging me door die vergaderingen pas écht realiseren dat het iedereen binnen Unilever raakt. Dat maakt het leuk.

Wat ook opvalt is het verschil met het werk bij Unilever: daar ben je met heel andere dingen bezig, van shampoo tot ijs en alles in een snel veranderende markt. Niet te vergelijken met vergaderingen van het pensioenfonds. Die zijn gestructureerd, goed voorbereid. Iedereen is geëngageerd in de discussies en heeft alles gelezen. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Ik voelde me meteen heel welkom, er wordt ruim de tijd genomen om kennis te delen en het is natuurlijk 10x leuker als mensen met passie over hun werk vertellen.

Vóór je benoeming heb je een opleidingstraject gevolgd. Wat hield dat in?

Ik heb 6 maanden lang 3 dagen per maand een externe opleiding gevolgd in combinatie met praktijkvoorbeelden bij het Unilever APF zelf. Dat was best intens, ook omdat het niet alleen voor het bestuur zelf, maar ook voor de Beleggingsadviescommissie van het pensioenfonds was. Tijdens de opleiding kreeg ik veel mee van hoe het er bij andere fondsen aan toe gaat. Toen viel de bijzondere positie van het Unilever APF op; een extreem goed fonds, schoolvoorbeeld voor veel andere fondsen.

Ongeveer een jaar nadat ik de vacature zag, en na het invullen van zo’n 15 formulieren voor toezichthouder De Nederlandsche Bank, ben ik uiteindelijk in juni aangesteld als bestuurslid namens de werknemers van Unilever.

Je bent naast bestuurder zelf ook werknemer van Unilever. Wat doe je voor werk?

Ik werk nu als Global CD (Customer Development) Finance Manager. Ik houd me bezig met het financiële stuk van Unilevers wereldwijde prijs en portfolio strategie. Op basis van wat de consument wil – we kijken dus niet in de eerste plaats naar wat wíj willen verkopen – proberen we de waarde van ons product portfolio te optimaliseren. Simpel gezegd: op het station wil men bijvoorbeeld best 2,50 euro voor één Magnum betalen, maar als je Magnums bij Albert Heijn koopt, wil je voor die prijs een hele doos. Om je omzet te verbeteren moet je dus de juiste producten voor de juiste prijs op het juiste moment aanbieden.

Vullen de beide functies elkaar op de een of andere manier aan?

Het is inderdaad een leuke aanvulling, maar heeft in de verste verte niets met elkaar te maken. Ik doe het echt als verbreding naast mijn huidige functie. Ik leer beter begrijpen hoe je moet besturen, daar kun je binnen Unilever weinig ervaring mee opdoen. Wel sluit de bestuursfunctie aan op mijn studies. Ik heb hier in Rotterdam mijn Master in Finance & Investment gehaald en ben opgeleid tot Register Controller. Ook heb ik in Leiden een Master in Chinese Economy & Business gedaan en daardoor mijn scriptie in China kunnen schrijven. Anders dan mijn dagelijkse werk bij Unilever zie ik in het pensioenfondsbestuur de Corporate Finance onderdelen uit mijn opleidingen terug.

Ben je na je studententijd meteen bij Unilever komen werken?

Ik heb eerst stage gelopen bij ABN AMRO. Dat was goed, maar mijn passie lag daar niet. Die heb ik daarna wel bij Unilever gevonden. Ik begon in 2012 als Management Trainee en ben voor Unilever een tijd in China geweest. Dat was een niet te missen ervaring. Unilever heeft een soort eigen cultuur: iedereen is eensgezind en heeft dezelfde purpose en je hoort overal dezelfde verhalen – ook in China. Maar het was wel schakelen. Daar loopt werk en privé volledig in elkaar over: in dat immens grote land verhuizen mensen naar hun werk toe, wonen en leven ze samen met collega’s en gaan ze pas naar huis als het werk klaar is.

En jij, als jouw werk klaar is? Wat doe je dan graag?

Mijn grote hobby is muziek. In mijn studententijd speelde ik saxofoon in de Hermes House Band. Nu heb ik mijn eigen band, met medestudenten uit die tijd. We spelen op bruiloften nog dezelfde nummers als toen. Alleen doen we nu zo’n 10 shows in een jaar in plaats van 50.

Daarnaast heb ik mijn liefde voor motoren georven van mijn vader. Elk jaar gaan we samen een weekend weg en ik sleutel graag aan mijn Honda uit ’79 – mijn motor is een stuk ouder dan ik zelf. Motorrijden heeft iets meditatiefs, je denkt nergens anders aan, anders is het ook veel te gevaarlijk. Met dit weer is het heel mooi, net als wielrennen. En ik houd van koken, ook dat heb ik van mijn Zuid-Limburgse familie.

Heb je misschien nog een ‘gouden’ pensioentip voor je collega’s?

Zeker! Grote kans dat je bij het woord 'pensioen' – niet het meest sexy onderwerp – meteen afhaakt. Dit onderdeel van je arbeidsvoorwaarden is waarschijnlijk nog een ver-van-je-bed-show, maar het gaat wel om jóúw geld, véél geld. Mijn tip: besteed eens 10 minuten aan het volgende overzicht. Je zult zien: het is echt niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. En eigenlijk razend interessant!