Gemiddelde pensioenleeftijd in Nederland boven 64 jaar

In een brief aan alle actieve deelnemers leggen wij binnenkort uit dat hun pensioenleeftijd bij Progress en Forward stijgt naar 67 jaar en 3 maanden. Dat is momenteel ook de AOW-leeftijd van iedereen die geboren is in of na 1955.

Terug- en vooruitblik

Toen de AOW in 1957 werd ingevoerd, leefden de mensen na hun 65e gemiddeld nog 14 jaar. Inmiddels is dat opgelopen tot zo’n 20 jaar. De kosten van de AOW zijn hierdoor en door de toename van het aantal ouderen enorm gestegen. Vandaar dat de overheid een aantal jaar geleden besloot om de AOW-leeftijd geleidelijk te verhogen, tot 67 jaar in 2021. Ook is toen besloten om zowel de AOW-leeftijd als de pensioenleeftijd bij pensioenfondsen in het vervolg mee te laten bewegen met de stijgende levensverwachting.

Na de stijging van de pensioenleeftijd bij pensioenfondsen in 2015 naar 67 jaar, doet zich nu dus een nieuwe stijging voor. Wanneer de volgende stijging zal plaatsvinden, is nu nog niet duidelijk. Dat hangt af van de verdere stijging van de levensverwachting.

Daadwerkelijke pensioenleeftijd stijgt ook

Iedere werknemer kan er nog steeds voor kiezen om eerder met pensioen te gaan. Toch heeft de ontwikkeling van de AOW-leeftijd en de officiële pensioenleeftijd bij pensioenfondsen ongetwijfeld invloed op de feitelijke leeftijd waarop mensen in Nederland met pensioen gaan. Ook die is de laatste tien jaar namelijk behoorlijk toegenomen, van gemiddeld 61 jaar naar 64 jaar en 5 maanden.

Deze tendens is vergelijkbaar met de ontwikkeling van de gemiddelde pensioenleeftijd bij Unilever. Tien jaar geleden werkte namelijk bijna niemand door tot 65 jaar. Dit is inmiddels wel veranderd; de laatste paar jaar gaat ongeveer de helft van de Unilever-medewerkers op 64 jaar of later met pensioen.